Каква власт – такав и Пословник!

Чин 1

Једнога дана одлучи власт у Чачку да донесе нови Пословник о раду Скупштине града, Пословник од кога ће свима бити боље: прво власти да лакше и брже доноси одлуке које је намерила, да никога не пита, не чека, одлуке које само она разуме, без опозиције која нешто запиткује, критикује, прати прописе, има знање и одговорност, брине о будућности за овај Град.

Чин 2

Истицали су сви рокови и обећања које је власт давала и себи и грађанима, па опет испочетка. Некада Трифуновић, некада Максимовић. Само што није, на следећој, па следећој, па првој наредној седници, све у консултацијама са опозицијом, биће састанака, договора, то је Пословник за све нас и власт и опозицију, а све да грађанима буде боље. Просто да се поверује.

 

Чин 3

И док се чекао ребаланс Буџета града за 2017. годину, некако из другог плана стигао је ОН – Пословник, времена нема за разговоре, примедбе, конструктивне предлоге (како је Трифуновић волео да каже), или има – али само мало, два дана – таман тако. Опозиција уз малу помоћ власти одговори са преко 1200 амандмана. Шта је онда било?

Чин 4

Брзо се снашла власт: Савет за статут одбаци највећи број амандмана без ваљаног образложења, одбаци и непослушне чланове Савета, одбаци и расправу, скупштинску салу, пљушташе опомене, искључења – одбаци се све што стоји на путу њему – Новом Пословнику, било је емоција, било и фолирања, псовки и суза. И владајућа већина га усвоји, лако, без размишљања, без бриге да ли је у складу са Уставом, законима, демократским тековинама. Не забринуше се што опозиција има толико примедби, што су им на предходним седницама враћане одлуке које нису биле правно могуће на захтев и уз дебело образложење опозиције.

И овога пута је било тако – Пословник је у сукобу са Уставом и законима.

Наиме, члан 121. гласи:

Захтев за учешће грађана у раду седнице Скупштине може поднети најмање 30 бирача са пребивалиштем на територији града.

Захтев се подноси председнику Скупштине у писаном облику најкасније 2 дана пре дана одређеног за одржавање седнице.

Захтев из става 1. овог члана садржи образложење интереса грађана да учествују у раду седнице Скупштине за одређену тачку дневног реда, лично име, адресу,ЈМБГ и потписе подносиоца захтева и писмено овлашћење за представника који ће узети учешће у раду у име осталих грађана.

Иако је др Александар Радојевић са скупштинске говорнице образложио зашто овакав пословник не може бити усвојен, образложење које је дао секретар Скупштине ће тек ући у анале чачанске политичке сцене.Јавно је признао да јесте законска грешка и да су у међувремену изгласани неки закони које предлагач није предвидео!

Закон о заштити података  личности је изгласан 2012. године, а који се ослања управо на Устав РС!

У том Закону јасно у члану 8. образложено када је недозвољен приступ информацијама о личности , а свакако одборници нису службена лица која би могла да располажу личним подацима грађана.

Признао је Секретар Скупштине одборницима ГГ и друга неслагања са законима на које смо покушали амандманима да укажемо – али неком другом приликом!

 

Чин 5

Одборници власти су одрадили свој посао – изгласали шта им је речено (сада се већ пакују на летовање), опозиција је бранила Устав, законе, достојанство грађана, демократију,пословник је у рукама Председника – барем док се не потврди његова противуставност. Сада може за стварно да скине фластер  и да стави прст на чело.

Грађани ће дуго памтити и препричавати представу: „Каква власт-такав и Пословник!“

п.с. Нека завеса остане подигнута!

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s