Анализа 12. седнице Скупштине града Чачка

Најкраћа седница у овом сазиву позицији није за похвалу.

Техничка грешка није ако доносиш одлуку која је у супротности са Законом.

Ако вам недостаје стручни кадар, опозиција је ту да помогне, све у интересу грађана.

У раду новог сазива парламента, од одржаних дванаест седница, последња бележи најкраће време заседања,  иако је на дневном реду имала 25 тачака дневног реда и од тога три, на које су могли да се предлажу амандмани.

Click to access dvanaesta_sednica.pdf

Приликом гостовања председника Скупштине града Чачка у дневнику Гласа Западне Србије, а на основу тога што је изјавио, схватили смо да позиција има искривљену слику о разлозима брзог завршетка седнице:

Чини ми се да после избора коначно је спласнула тензија и да сада улазимо у мирне воде што се тиче скупштинског заседања…

А како одборничка група групе грађана „За напреднији Чачак“ види рад и ефикасност чачанског парламента?

Пре свега, суштински врло битне две тачке  дневног реда су деловањем опозиције скинуте:

15.Предлог одлуке о условима и начину суфинансирања уређења фасада зграда у екстра зони града Чачка

17.Предлог одлуке о јавном линијском градском и приградском превозу путника

Председник  Скупштине града Чачка Игор Трифуновић за дневник ГЗС каже:

Оно што је новина је да смо две тачке дневног реда скинули, које су биле технички погрешене.

А стварност каже другачије. Седница је крaтко трајала јер се није дошло до  дела где се подносе амандмани о којима бисмо дискутвали, јер током расправе у начелу  опозиција је доказала да предлози Одлука по овим тачкама дневног реда нису коректне и у техничком смислу, и, што је је врло забрињавајуће – косе се са Уставом и Законом.

И док се власт „крије“ иза техничког особља, које је направило „пропуст приликом копирања материјала“, стање је врло забрињавајуће.

У одлуци о јавном линијском градском и приградском превозу тачка 20. гласи:

Путник који не поседује важећу и исправну возну карту или важећу и исправну претплатну карту на основу које остварује право на превоз, дужан је да возачу, контролору или другом овлашћеном службеном лицу покаже личну карту или другу идентификациону исправу…

А легитимисање  по закону могу да врше:

Службена лица којима сте у обавези да покажете личну карту или други докуменат са сликом на основу кога је могуће извршити идентификацију су:

-Полиција при Министарству унутрашњих послова РС и то у случајевима одређеним Законом о полицији, Законом о прекршајима и Законом о кривичном поступку.

-Комунална полиција при органима управе у складу са Законом о комуналној полицији.

Дакле, контролор и возач у јавном превозу не сме да вас легитимише и немате обавезу да му покажете идентификациони документ на увид!

Нестручношћу или намерно поткраденом грешком предлагача Одлуке о јавном линијском градском и приградском превозу путника ( по принципу ако прође – прође ) , која је прошла сва радна тела Скупштине и градско веће ( владу града Чачка), а које би требало да буде филтер свих некоректних и нестручно припремљених докумената, која је у сукобу са Законом и Уставом Републике Србије владајућа структура је донела на гласање у оваквом облику  у Скупштину града Чачка!

Одборничка група грађана “ др Александар Радојевић – За напреднији Чачак“ доказла је да је управо овај део текста нерегуларан, који се коси са Законом и Уставом. Разлог зашто сумњамо да је власт била свесна ове „грешке“ у тексту је зато што је председник Скупштине града Чачка покушао да се сакрије иза Правилника о раду Скупштине, по коме предлог скидања тачке са дневног реда може да предложи само шеф одборничке групе.

Овом приликом се захваљујемо на конструктивној сарадњи колегама из опозиције који су својим деловањем довели до тога да се Закон и Устав поштује и у Скупштини града Чачка.

Власти поручујемо да би седница Скупштине свакако дуже трајала да су коректно и у складу са Законом припремили тачке дневног реда, јер би образлагањем амандмана и расправом по њима управо ових тачака које су скинуте са дневног реда, заседање добило на квалитетном раду и конструктивној критици.

Најкраћа седница у овом сазиву на овом примеру владајућој коалицији свакако није за похвалу. 

Техничка грешка није доношење одлука које су у супротности са законом и Уставом.

Ако владајућој коалицији недостаје стручни кадар, опозиција је ту да помогне, а све у интересу грађана.

Одборничка група групе грађана „др Александар Радојевић – За напреднији Чачак“

 

One thought on “Анализа 12. седнице Скупштине града Чачка”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s