Притвор и наплата казне од мајке и кршење права детета

14. априла, на Велики петак,нерадни дан, службеници полицијске станице у Книћу ухапсили су  Јелену у Бумбаревом брду, због тога што у предвиђеном року није платила казну у износу од 21000,00 дин и привели је у полицијску станицу у Книћу. Тог дана, све и да је имала новца, није могла да плати, јер је дан био нерадан, па су је транспортовали у чачанску полицијску станицу, јер адресом припада тој општини….

Догађај не би био необичан, и све је по протоколу, да полицијски службеници нису занемарили чињеницу да је у  кући је остала беба стара 4 месеца која се храни мајчиним млеком.КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЗБОГ НЕПЛАЋЕНЕ КАЗНЕ ЗА САОБРАЋАЈНИ ПРЕКРШАЈ БИЛО КОЈА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА ОДВОЈИ МАЈКУ ОД БЕБЕ СТАРУ ТЕК ЧЕТИРИ МЕСЕЦА???!!!

И  када смо мало прочитали прописе, дошли смо до сазнања да су полицијски службеници прекршили неколико закона, па чак и Устав!!!! Неколико битних тачака Устава дефинише права детета и посебно осетљиве категорије ( беба од 4 месеца и дојиља су посебно осетљива категорија), а Закон регулише поступак којим се збрињава беба у случају лишавања слободе мајке, у овом случају дојиље (обавезно и хитно укључивање Центра за социјални рад у поступку одузимања слободе ради бриге о беби!!!).

И на крају прекршили су Конвенцију о правима детета, која је по правном тумачењу изнад Устава Републике Србије, а држава Србија је као члан и потписник документа обавезна да се придржава Конвенције!!!

У том документу пише:

„Владе ће предузети све што је у њиховој моћи да очувају јединство породице и да ће пружати подршку и помоћ родитељима у остваривању њихове примарне одговорности за подизање и развој деце….“

Елем, ова ружна ситуација завршила се тако да је породица како – тако скупила 21000,00 динара, оставила као залог судији ( јер нерадним даном не може било где да уплати), да би мајка могла да се врати свом детету и да га нахрани….

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije

http://www.kraljevo.com/maliprinc/s_konvencija_opd.html

Права детета су били дужни да заштите суд и полиција, управо они који су прекршили сва права овог тек рођеног детета.

Реакције државних органа- НЕМА (акције има- новчану казну наплатили).

Реакције организација која се баве људским правима – НЕМА!

У КАКВОМ ТО СИСТЕМУ ВРЕДНОСТИ ЖИВИМО, КОЈУ СИГУРНОСТ НАМ ДРЖАВА ПРУЖА,  АКО НАС НЕ ШТИТЕ ОНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ КОЈЕ И ПОСТОЈЕ ЗБОГ ТОГА….КУДА ПЛОВИ ОВАЈ 

Лела Чачак

 

 

Advertisements

4 мишљења на “Притвор и наплата казне од мајке и кршење права детета”

 1. Gde nema sistema, nema ni pravne sigurnosti, gde nema pravne sigurnosti, nema ni ljudskih prava, gde nema lju(C)kih prava, nema normalnog života. Zamenjene uloge. Država nije servis građana već obrnuto. Pa dobro, čačkamo mi mečku odavno. Zato ovo nije retkost 😦

  Свиђа ми се

 2. Slično se i meni dogodilo. Mene su policajci došli da uhapse prvo na posao , a onda kući za komunalni prekršaj moga supruga sa autom koji se vodi na mene.
  Ja sam u tom trenutku imala bebu koja je bila stara tri meseca.
  Policajac je ovako rekao: došao sam da te uhapsim da te vidim maricom kod sudije za prekršaje u Kraljevo i tvom trosku!!!!
  Pitam se kako li se hapse ubice?

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s